Alsang 2021 Hjørring

Frihed. Fremtid. Fællesskab.

OBS: "Alsang 2021" er aflyst!

På grund af Covid19 blev "Alsang 2020" flyttet til 2021. Da vi stadig lever under restriktioner i forhold til virussen må vi desværre også aflyse "Alsang" i 2021.

Om Alsang 2021

I anledningen af 75-året for Danmarks befrielse (i 2020) afvikles Danmarkshistoriens største fællessangs-initivativ i hele landet. Vi ønsker at hylde friheden og demokratiet og styrke fællesskabet med fællessang - også i Hjørring Kommune. Vi vil mindes og se fremad. Lav jeres egne arrangementer eller deltag i de mange begivenheder.

ALSANG 2021 er et landsdækkende historisk stort fællessang-initiativ. ALSANG 2021 vil i anledning af 76-året for Danmarks befrielse samle folk i fællessang og sætte fokus på fællesskab, demokrati og frihed. Arrangementerne finder sted i tiden frem mod den 4. maj 2021, på selve dagen og i dagene efter. På landsplan står Grundtvigsk Forum, Dansk Forfatterforening og Spil Dansk bag projektet. Her i kommunen har vi samlet vores egen Alsangsgruppe, som hjælper med at få arrangeret en masse fællessang. 

I Hjørring Kommune kulminerer forårets fællessange med det store fællessangsarrangement "Alsang i Kilden" den 4. maj 2021. Vi inviterer alle der kunne have lyst til det, til at arrangere deres egne ALSANG-arrangementer i deres by, på deres skole, plejehjemmet, kirken, forsamlingshuset osv osv :-)

Vi mindes og ser fremad
Vi synger for at mindes og se fremad. Gennem sang, musik, taler, foredrag osv håber vi at de mange arrangementer her i kommunen kan være med til at sætte fokus på lokalhistorien omkring besættelsestiden. Men også til at rette blikket fremad, så begrebet frihed bliver gjort aktuelt og vedkommende i den verden vi lever i i dag. 

I Hjørring Kommune falder arrangementerne i fire spor:

OBS: "Alsang 2021" er aflyst!

Har du lyst til at lave dit eget arrangement med Fællessang? Vi samler en række mindre fællessangsarrangementer rundt omkring i kommunen som optakt til "Alsang i Kilden". 

Vi håber at mange har lyst til at arrangere fællessang rundt omkring i kommunen i løbet af foråret 2021. Og lade det være optakt til det store fællessangsarrangement "Alsang i Kilden" den 4. maj 2021. Vi laver et sanghæfte med fællessangene fra "Alsang i Kilden", som man er velkommen til at plukke fra (du kan se sangene på listen herunder).

Husk at skrive dit Alsangs-arrangement i Alsang Kalenderen - så er der flere der opdager dit arrangement: www.alsang.dk/kalender

Har du brug for hjælp til at få planlagt noget fællessang, er du velkommen til at kontakte Leif Lund Jakobsen, tlf. 4122 4891, mail leif.jakobsen@hjoerring.dk.

Inspiration til fællessange
Her er en liste med fællessangene fra "Alsang i Kilden" som man er meget velkommen til også kan synge ved de mindre arrangementer - så man kan synge endnu bedre med den 4. maj 2021 i Kilden :-)

 • Fællessang nr. 1: En Lærke letted
  Tekst: Mads Nielsen. Musik: Mathias Christensen.

 • Fællessang nr. 2: Kringsatt av fiender
  Tekst: Nordahl Grieg. Musik: Otto Mortensen

 • Fællessang nr. 3: Det haver så nyligen regnet Tekst: Johan Ottosen. Melodi: Dansk folkemelodi

 • Fællessang nr. 4: Under stjernerne på himmelen
  Tekst: Keld Heick. Musik: Tommy Seebach.

 • Fællessang nr. 5: Frihedens Lysdøgn
  Tekst: Anne Vad. Musik: Julie Maria og Nikolaj Busk.

 • Fællessang nr. 6: Danmark (Shu-bi-dua)
  Tekst: Shubidua. Musik: Shubidua.

 Alsang Online (se nedenfor) kan du downloade teksterne og høre de 6 fællessange. Nogle af noderne kan du også downloade, andre henviser de blot til hvor noden kan findes (pga rettigheder).

OBS: "Alsang 2021" er aflyst!

Børn, unge og voksne mødes i fællessang i smukke, hyggelige rammer ved Friluftsscenen. En aften hvor vi hylder frihed, demokrati og fællesskab ved at synge sammen. Vi mindes og tænker fremad. Musikalsk underholdning fra kl. 18 med mulighed for købe tapas eller spise medbragt picnickurv.

 • Download programmet for Alsang i Kilden den 4. maj (på vej)
 • Download Omtale af Alsang i Kilden

I anledning af 76-året for Danmarks befrielse afholdes over hele landet en række fællessangs-arrangementer. I Hjørring kan man komme og synge med, når der afholdes ”Alsang i Kilden”. Formålet er at samle folk i fællessang og sætte fokus på frihed, fremtid og fællesskab. En aften hvor vi både mindes og tænker fremad: Gennem sang, musik og taler sættes fokus på lokalhistorien omkring besættelsestiden. Blikket rettes også fremad, så begrebet frihed bliver gjort aktuelt og vedkommende i den verden vi lever i i dag.

Børn, unge og voksne inviteres til at synge med og hygge i Kilden. Det bliver en aften med mange nye møder mellem mennesker. Det styrker oplevelsen af samhørighed, fællesskab og det ”gode liv” her hvor vi bor. 

Vi synger nye og gamle sange om FRIHED. Kor og orkestre fra hele kommunen inviteres til at synge og spille med. 

Kom og spis aftensmad kl. 18.00
Tag venner og familie med til hyggelig aftensmad i Kilden. Vi sørger for musikalsk underholdning fra scenen med kor og orkestre fra hele kommunen. Medbring selv mad og drikkevarer eller køb tapas-menu og drikkevarer (tapas-menu skal forudbestilles). Se mere her

FAKTA:
Tirsdag den 4. maj 2021 kl. 19.00-20.30. Fællesspisning som optakt til arrangementet fra kl. 18.00.

Sted:
Friluftsscenen, Skt. Knuds Kilde, Hjørring

Arrangør:
Alsangsgruppen Hjørring

Her kan du tilmelde dit kor, brassband eller orkester, hvis I ønsker at optræde ved Alsang i Kilden den 4. maj 2021. Jeres optræden finder sted i tidsrummet kl. 18.00-19.00 på Friluftscenen i Sct. Knuds Kilde, Hjørring.

I kommer til at optræde fra scenen, mens publikum hygger med tapas eller picnickurv på lægterne. Kl. 19.00 starter programmet med fællessang, musik og taler, og her håber vi at I deltager som publikum, og hjælper fællessangen på vej :-)

I kan tilmelde 1-2 numre/sange. Måske bliver der mulighed for at optræde med flere numre. Det afhænger af hvor mange tilmeldinger vi får. Hvor mange numre I kan optræde med, afgøres først efter deadline. Efter deadline får I besked på hvor mange numre I kan optræde med.

Jeres sange må meget gerne handle om frihed, demokrati eller fællesskab. Men det er ikke et krav. Det er ikke et krav at du kender jeres sangtitler ved tilmelding, men hvis du gør, må du meget gerne skrive dem i ansøgningen.

Mere info
Her kan du downloade en invitation og mere info til kor og orkestre: "Alsang i Kilden - vil I optræde?"

Tilmelding senest onsdag den 1. oktober 2020
Her tilmelder i jeres kor/orkester:

Tilmelding af optræden ved "Alsang i Kilden" 

OBS! "Alsang 2021" er aflyst!

600 syngende skolebørn og 200 violinspillende børnehavebørn optræder samtidigt med den årlige afprøvning af sirenerne. Kom og oplev sirenerne flette sammen med børnenes sang og musik i et unikt værk om frihed og fællesskab set med børneøjne. 

SIRENERNES SANG OVER BYENS TAGE
Onsdag den 5. maj 2021 lyder sirenernes sang over byens tage i hele landet ... men i Hjørring kommer det i år til at lyde af meget mere, når Beredskabet sætter den årlige afprøvning af sirenerne i gang præcis kl. 12.00. I år vil sirenerne nemlig blive akkompagneret af fællessang og musik fra op mod 600 syngende skolebørn og 200 violinspillende børnehavebørn som optræder med  Alsangsværket "Sirenernes Sang" uropføres midt på byens torv.

KRIG OG FRED I BØRNEHØJDE
En fællessang er skrevet til lejligheden. Den første halvdel af sangen handler om besættelsen fra et barns perspektiv. Hvordan man som barn oplevede det, når sirenen lød, og man skulle skynde sig at gemme sig. Og om hvordan det føltes, da krigen var forbi. Anden halvdel handler om nutidens fred og frihed, og at der stadig er mørke kræfter, der skal bekæmpes, men at der er håb, hvis vi står sammen.

KOM OG SYNG MED
Alle er velkomne til at komme og synge med og opleve dette helt særlige øjeblik, hvor fortid, nutid og fremtid smelter sammen i bølgebruset af ord og tanker om frihed, demokrati og fællesskab. 
Kom og lyt med og syng med :-)

Det er her du som lærer/leder kan tilmelde skoleklasser (ikke kun kor) til Sirenernes Sang den 5. maj 2021 på Springvandspladsen. Deadline for tilmelding: 1. oktober 2020. Du kan også høre sangen Sirenesangen, som I skal optræde med og downloade tekst og noder til sangen.

Nedenstående materialer er udsendt til alle skoler juni 2020:

Her kan du downloade violin- og guitarstemmer til børnehaverne.

Download "Violin- og guitarstemme til Sirenesangen"

OBS: "Alsang 2021" er aflyst!

Alsangssekretariatet laver online undervisningsmateriale, som giver børn og unge mulighed for at dykke ned i historien og tematikkerne: Hvornår er fred en selvfølge? Hvad er frihed og befrielse? Hvad skaber vilkårene for et frit og åbent samfund? Vendsyssel Historiske Museum hjælper med en lokal vinkel på undervisningsmateriale til skolerne.

Sæt frihed, fællessang og medborgerskab på skemaet i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.

På Alsangs hjemmeside kan man finde inspiration til undervisningsforløb i fagene dansk, historie, musik, kristendom og samfundsfag inden for temaer som Danmarks befrielse, menneskerettigheder, censur og ytringsfrihed, besættelsestiden og tiden derefter, menneskets kamp for frihed, sangskrivning og fællessang.

Skolerne modtager info om mulighederne.

Kontakt

Foto af Leif Lund Jakobsen
Leif Lund Jakobsen
Teamleder Kultur og Event